top of page

Vegan Business vandaag in AD: 'Iets veranderen kan ook op een positieve manier'

Algemeen Dagblad schrijft vandaag over de nominatie van Vegan Business voor de Vegan Award 2020 in de categorie Beste vegan onderneming. "Iets veranderen kan ook op een positieve manier", zegt Willo Schröer, die het zakelijke nieuwsplatform in januari 2019 startte, in gesprek met de krant.

Foto: Duane Jongbloed

"Dieren hebben gewoon recht op leven. En humaan doden, een term die vaak wordt gebezigd, bestaat gewoon niet", zegt Schröer die ook de term speciesisme aanhaalt. "We nemen katten en honden in huis en vertroetelen die, maar tegelijk slachten we koeien en varkens." In 2018 werd Schröer veganist en was hij wekelijks betrokken bij protestacties. "Ik realiseerde me dat als ik iets wil veranderen, het ook op een positieve en zakelijke manier kan."


Stem op Vegan Business

Vegan Business maakt kans op een Vegan Award 2020 in de categorie Beste vegan onderneming. Stemmen kan tot en met 31 oktober via:

https://stem.veganawards.nl/


Let op: Na het stemmen ontvang je een e-mail vanuit veganawards@veganisme.org met een bevestigingslink. Hier moet je wel even op klikken om je stem te bevestigen, anders telt je stem niet mee! Deze e-mail komt helaas bij veel mensen in de spam-folder.


Lees het complete interview via deze link of hieronder:


Willo (45) in race Vegan Award 2020

'Ik wil bijdragen aan verandering op een positieve en zakelijke manier'

Culemborger Willo Schröer werd in 2018 van de ene op de andere dag veganist én fanatiek actievoerder voor dierenwelzijn. Maar met uitsluitend actievoeren red je het niet, bedacht hij, hij wilde ook goed informeren. En zo startte hij het online platform Vegan Business. Daarmee is hij nu genomineerd voor de landelijke Vegan Award 2020 in de categorie Beste vegan onderneming.

Bram van Schaik


Willo Schroër (45) werd in 2018 in de bebouwde kom van Nieuwegein geconfronteerd met de ganzenjacht. Het raakte hem zo, dat hij direct veganist werd. ,,Ik heb me toen aangemeld bij de bewegingen Animal Rights en The Save Movement en ben veganist geworden.’’


In de periode die volgde was hij wekelijks betrokken bij protestacties en deed daar zo gedreven en emotioneel verslag van dat zijn omgeving op een dag zei: ‘kom op, Willo, een tandje minder is niet verkeerd.’ Dat zette hem aan het denken. ,,Ik realiseerde me dat als ik iets wil veranderen, het ook op een positieve en zakelijke manier kan. Ik kijk nog steeds tevreden terug op de acties, want daar ontmoette ik tenslotte geestverwanten. En ik ga nog geregeld mee, bijvoorbeeld met ‘huntsab’, het verstoren van de plezierjacht. Maar alles op legale wijze.’’


Ommekeer

Die ommekeer, dat werd zijn online platform Vegan Business. En tot zijn grote verrassing zag Schröer zijn levenswerk dit jaar genomineerd worden voor een Vegan Award, die sinds 2010 jaarlijks uitgereikt worden door belangenvereniging Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV). In zeven categorieën worden vegan initiatieven in het zonnetje te gezet.


Schröer, artiestenmanager bij het Rotterdamse PVT Entertainment & Management, zag de naam van zijn online initiatief op de shortlist bij de categorie ondernemers. Naast onder andere hotelketen Vegotel, datingsite Vegadates en de diëtisten Sisters about Food.

Verrassingsactie

Een verrassingsactie van zijn vriendin Nicolet Rance, zo blijkt. Haar motivatie: ,,Vegan Business is het eerste en enige online platform met zakelijk vegan nieuws. De berichten die Willo schrijft, zijn origineel en interessant. Bovendien geven ze vegan ondernemers een podium en brengt het hen samen. Door de neutrale en objectieve toon, is het een website voor iedereen, en niet alleen veganisten. Heel bijzonder en uniek. Ik ben supertrots op Willo.’’

'De berichten die Willo schrijft, zijn origineel en interes­sant' - Nicolet Rance

De genomineerde zelf is daar uiteraard mee in zijn nopjes. ,,Ik ben in januari 2019 begonnen met Vegan Business en heb er veel plezier in. Vegan Business publiceert het laatste nieuws over ontwikkelingen in het Nederlandse bedrijfsleven die een positief effect hebben op de planeet, mens en dier. Onze doelgroep bestaat uit iedereen die zich professioneel bezighoudt met de productie, distributie en marketing van met name veganistische producten en diensten. Deze aandacht helpt onze missie: het versnellen van de transitie naar een duurzamere en plantaardige wereld.’’

Conservengigant

De jongste berichtgeving op Vegan Business behelst conservengigant Bonduelle (‘bevat geen enkele dierlijke ingrediënten of aroma’s meer’), superketen Albert Heijn (‘AH verdubbelt vega(n) assortiment’) en biologische mueslifabriek Meesters van De Halm (‘wil 100% vegan merk worden’).


Alles voor het dierenwelzijn, want dieren, benadrukt Schröer, hebben ook emoties. Hij snapt ook niets van speciesisme (het verschijnsel van discriminatie tussen wezens op basis van hun soort, red.) : ,,We nemen katten en honden in huis en vertroetelen die, maar tegelijk slachten we koeien en varkens. Dieren hebben gewoon recht op leven. En humaan doden, een term die vaak wordt gebezigd, bestaat gewoon niet.’’

Bron: Algemeen Dagblad

Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page