top of page

Europees Parlement: 'Vegan burger mag, zuivelverbod aangescherpt'

Het Europees Parlement bepaalde vandaag dat productnamen als 'vegan burger' of 'veganistische worst' gebruikt mogen blijven worden. "Dit is een enorme overwinning van de plantaardige sector op de machtige vleeslobby", zegt Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, tegenover Vegan Business.

Helaas kwam er vandaag ook minder goed nieuws uit Brussel. Het Europees Parlement stemde namelijk voor strengere regels voor plantaardige zuivelvervangers. "Hoewel we de stem van het Europees Parlement tegen het invoeren van een verbod op vleesnamen voor plantaardige producten verwelkomen, betreuren we het ten zeerste dat het heeft gestemd voor zulke vergaande en schadelijke beperkingen op plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Het is moeilijk voorstelbaar hoe het Europees Parlement zo’n positieve positie in één gebied kon innemen, en een dergelijke negatieve positie in het andere."

'Je kunt een woord wel verbieden, maar vooruitgang niet'

Brad Vanstone, oprichter van Willicroft, noemt het een 'zeer betreurenswaardige en donkere dag in de EU-politiek'. Op LinkedIn schrijft hij verder: "Als het gaat om landbouwbeleid lijkt het erop dat we dichter bij een autocratie in plaats van een democratie in de EU. Dit is wat amendement 171 (het 'zuivelverbod') in de praktijk betekent: Plantaardige producenten zullen niet in staat zijn om verpakkingen te gebruiken die synoniem zijn met zuivel (melkpakken enz.), beschrijvende taal zoals 'kaasalternatief' of 'yoghurtstijl' zijn nu verboden en vegan producenten mogen niet langer de gezondheids- of milieuverschillen benadrukken tussen zuivel en plantaardige producten." ProVeg blijft optimistisch over de langetermijnperspectieven van de vegan sector. Vrindts: “Verbod of geen verbod, we hebben er alle vertrouwen in dat de plantaardige sector zal blijven innoveren en bloeien. De wereldwijde vraag naar plantaardig voedsel is simpelweg niet te stoppen. Je kunt een woord wel verbieden, maar vooruitgang niet.”

Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page