top of page

'HetkanWEL is een boek vol hoop'

Sinds vandaag is het boek HetkanWEL verkrijgbaar. Het verscheen als 192 pagina's tellende paperback via Uitgeverij Brandt. De CAP bedraagt € 20,-. Schrijvers van het boek zijn Wyke Potjer en Asceline Groot, die het gelijknamige online platform HetkanWEL runnen. Wij spraken met Wyke. “Zelf ben ik vegan", vertelt zij aan Vegan Business, "Ik heb geen auto en ik koop bewust veel minder spullen en kleding dan tien jaar geleden."

Potjer gaat verder: "Maar er zijn absoluut ook nog grote verbeterpunten. Zo vind ik niet vliegen heel moeilijk. Ik vind het heerlijk om me onder te dompelen in andere culturen of vrienden en familie in bijvoorbeeld New York City op te zoeken. Corona heeft me daar wel bij geholpen, moet ik zeggen, want vliegen is nu gewoon niet te doen en daar voel ik me eigenlijk wel prima bij." De ondertitel van het boek is 'Voor een groener, eerlijker en leuker leven' en volgens Potjer is het een boek vol hoop. "We willen laten zien hoeveel er in ons land al gebeurt op het gebied van duurzaamheid. Er zijn zoveel mensen die met hun levensstijl, hun organisatie of hun bedrijf een verschil maken door het anders aan te pakken. Die verhalen zijn bedoeld om te inspireren en te laten zien dat het wél kan: een groener, eerlijker en leuker leven. Om dat kracht bij te zetten geven we ook praktische tips, die laagdrempelig zijn, makkelijk toepasbaar en niet duur. Want een groene levensstijl hoeft echt niet veel geld te kosten. Sterker nog: je kan er geld mee besparen. Bijvoorbeeld door te consuminderen, te minimaliseren of met een beetje keuken efficiency minder voedsel te verspillen.”

Gamechangers

Het boek bevat meer dan 30 interviews en reportages. Aan het woord komen gamechangers, zoals Marjolein Jonker, die Tiny Houses in Nederland op de kaart heeft gezet, Wouter van Eck die het oudste voedselbos van ons land runt en Tom en Bart Grobben die in Twente eigen sojamelk maken. “We helpen niet alleen de lezer, maar ook onszelf op weg naar een duurzamer leven. Zo vroeg ik praktische tips voor tweedehands shoppen aan Anne-Ro Klevant Groen van Fashion for Good in Amsterdam. Dat was puur eigen belang, omdat ik altijd in paniek raak als ik zoveel verschillende kleren zie (die natuurlijk niet zo geordend zijn als in ‘reguliere’ winkels). Daar heb ik echt wat aan gehad: hoe haal je die pareltjes uit die berg kleding, die precies bij jou passen? Maar ik vond ook het gesprek met begrafenisondernemer Susanne Duijvestein heel leerzaam, over het composteren van het menselijk lichaam na de dood.”

'Er is een groeiende behoefte aan trager leven, gemeenschapsgevoel en natuur'

Voor het boek is ook de online community van hetkanWEL.nl ondervraagd. "Meer dan 500 mensen hebben onze vragenlijst ingevuld. Wat mij positief verraste was dat 70% van onze lezers bereid is niet meer te vliegen bijvoorbeeld. Dat vind ik een hoog percentage. Van onze lezers wilde bijna 77% wel met de fiets op vakantie: ook grappig om te zien. Ook belangrijk om te weten, is dat 77% meer groen in de buurt wil: dat is zo belangrijk voor onze fysieke, maar ook mentale gezondheid. Zeker in deze coronatijden. We merken dat mensen steeds meer bereid zijn om duurzaam te leven, alleen is het moeilijk om het roer zo maar om te gooien. Waar moet je beginnen? Wij laten zien dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, dat het niet perfect hoeft en dat het vooral ook leuk is en veel kan opleveren zoals ruimte, vrije tijd, rust. Welzijn wordt steeds belangrijker dan welvaart. We willen niet meer vast zitten in die eindeloze ratrace waarin we nauwelijks tijd hebben om even stil te staan en aandacht aan onszelf, onze vrienden, familie en buren te besteden. Er is een groeiende behoefte aan trager leven, gemeenschapsgevoel en natuur en een stijgende interesse in (moes)tuinieren, tiny houses, plantaardig eten, zero waste, ontspullen en minimaliseren.”


Wyke Potjer is contentmanager en partner van HetkanWEL. Ze heeft jarenlange ervaring als journalist bij diverse landelijke media en is gespecialiseerd in verhalen over een groene, eerlijke en leuke wereld. Asceline Groot is schrijver, onderzoeker en partner van HetkanWEL. Ze schrijft over en analyseert duurzame lifestyle trends, ontwikkelt duurzame concepten en helpt start-ups om de juiste doelgroep te bereiken.


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page