top of page

Lotte Vermeer wint eerste Nederlandse Plant-Based Chefs-verkiezing

Lotte Vermeer heeft de finale gewonnen van The Next Generation Plant-Based Chefs. Met deze verkiezing vraagt The Farm Kitchen, het nieuwe restaurant in Hoofddorp van topchef en ondernemer Jonathan Karpathios en duurzaam ondernemer Xander Meijer, aandacht voor de transitie naar plantaardig eten. Uit handen van juryvoorzitter Karpathios ontving Lotte de eerste Bronzen Biet.

Onder het motto 'Earth’s Own Cuisine' brengt The Farm Kitchen gerechten direct vanuit de Haarlemmermeerklei op het bord. Alle ingrediënten zijn afkomstig van lokale boeren binnen een straal van 30 kilometer. Met deze manier van werken hoopt The Farm Kitchen een impuls te geven aan de overgang naar regeneratieve landbouw en de keten te verkorten. "Hiermee laten wij zien dat we een eerlijk systeem op kunnen zetten met een gezond verdienmodel voor alle betrokkenen en met respect voor Mother Earth", zegt Karpathios tegenover Vegan Business. "Voeding dat ons allemaal voedt. Daar draait het om. We willen een movement neerzetten waardoor lokaal eten van de boer naar je bord voor iedereen bereikbaar wordt. Dit kunnen we niet alleen en daarom zijn we o.a. met de New Generation Chef gestart. Door kennis en ideeën met elkaar te delen kunnen we sneller iedereen laten genieten en echt voeden."

'Lottes gerechten zijn fris en bleven ons verrassen. Het is belangrijk grote groepen mensen te inspireren met plantaardig eten.'

Tijdens de verkiezing haalden zes jonge chefs de finale, waarin zij hun signature dish en een improvisatiegerecht bereidden. De winnaar werd bepaald door het oordeel van de vakjury, bestaande uit culinaire pioniers waaronder Albert Kooij, Rineke Dijkinga en Sheila Struyck, en het publiek, dat online 1.500 stemmen uitbracht. Lotte Vermeer wist de jury in de finale te betoveren met twee prachtige gerechten: een tortilla van Hollandse kapucijners met geroosterde seizoensgroenten, spliterwtenhummus en pittige bloemkoolpiccalilly, en een coquille van rettich met een crème van aardpeer, gefermenteerd eekhoorntjesbrood, misosaus en een groenetomatensalsa. Haar gerechten blonken volgens de jury uit in smaak, een duurzame visie op producten en de presentatie: “Lottes gerechten zijn fris en bleven ons verrassen. Het is belangrijk grote groepen mensen te inspireren met plantaardig eten. Lotte laat zien hoe je dat doet.” De overwinning kwam als een verrassing voor Vermeer, die in het dagelijks leven werkzaam is als kok en gezondheidswetenschapper, en momenteel een eigen kookboek schrijft.

Foto's: Studio Sunny Side Up/Marissa Heeneman.

Comments


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page