top of page

Meer variatie in vleesvervangers in trek bij supermarktondernemers

In maart dit jaar meldde Distrifood dat de verkoop van vleesvervangers nooit zo groeide als in 2019. Data- en onderzoeksbureau Nielsen berekende een groei van 30%. Deze trend, die zich verder zal doorzetten, zorgt ook voor de vraag naar en opkomst van meer variatie in het aanbod vleesvervangers.

In het supermarktschap zijn tegenwoordig naast de vegaburgers ook alternatieven voor gehakt en worstjes beschikbaar. Enkele leveranciers, waaronder PLNT, bieden zelfs diverse roerbakreepjes en vegawaren voor op brood. Deze uitgebreide keuze in plantaardige variaties wordt gewaardeerd door consument en retailondernemers. Zo heeft ook Vomar recent enkele plantaardige broodbelegproducten van PLNT in haar assortiment opgenomen.

'Lokale ondernemers voelen de groeiende vraag naar meer verscheidenheid in het plantaardige assortiment'

Innovatieve producten zijn in trek, zeker op plantaardig gebied. Retailinkopers en franchisenemers gaan actief op zoek. Jumbo Foodmarkt in Groningen is met 10 meter vegan de grootste speler van Nederland. Niet vreemd dat zij als eerste de plantaardige variaties van PLNT in het schap opnamen. Ook Jumbo Heemskerk heeft, voor een deel van de door de lokale ondernemer zelf in te vullen schapruimte, voor PLNT gekozen. “We merken inderdaad dat lokale ondernemers voor hun vrije schapruimte naar plantaardige innovaties kijken", zegt Laurens Zandbergen, Marketing Manager bij Future Food Group, de organisatie achter PLNT. "Ze voelen de groeiende vraag naar meer verscheidenheid in het plantaardige assortiment, zijn vaak zelf ook gemotiveerd vanuit duurzaamheid en gezondheid en kijken daarom naar een vernieuwend en voor ieder smaakvol aanbod.”

Vlees is niet langer het middelpunt

Jos Havekotte, Innovation Manager bij Future Food Group heeft wel een verklaring voor de vraag naar variatie in het aanbod van vleesvervangers: “De nieuwe generatie kopers kiest vaker voor roerbak- en wokgerechten of pasta in plaats van de traditionele maaltijd met aardappelen, groenten en vlees zoals hun (groot)ouders. Vlees is daarbij niet langer het middelpunt, maar slechts een ingrediënt dat makkelijk in te wisselen is voor een vleesvervanger of andere duurzame eiwitbron.” Daar moet dan wel een geschikt productaanbod voor zijn. Havekotte vervolgt: “Met de droge tofu van vroeger waar je met lang marineren nog net wat smaak aan kreeg, kom je nu niet weg. Gelukkig zijn er tegenwoordig sterk verbeterde en smaakvolle alternatieven voor roerbakreepjes.”

'Ook allergieën en intoleranties zijn punten waar we bij productontwikkeling zo veel mogelijk rekening mee houden'

Een gelijkwaardige vervanger voor vleeswaren was er lange tijd niet. Door innovatie en productontwikkeling zijn enkele leveranciers er in geslaagd smaakvolle varianten te produceren. Havekotte: “Wat betreft mondgevoel, smaak en toepassingsmogelijkheden, kruipen vleesvervangers steeds dichter naar vleesproducten toe. Broodbeleg is een van de nieuwste toepassingsmogelijkheden.” De markt let naast structuur en smaak ook steeds meer op de voedingswaarde in vleesvervangers. Zo staat het zoutgebruik steeds meer ter discussie. “Terecht”, stelt Havekotte.

“Al maakt het de uitdaging om smaakvolle vleesvervangers te ontwikkelen wel groter.” Aan de enthousiaste uitdrukking op zijn gezicht is te zien dat Havekotte die uitdaging graag aangaat. “PLNT staat voor ‘Goed voor vandaag, het beste voor morgen’, we hebben daarbij de gezondheid van onze planeet en die van de mens voor ogen. Voor ons is het niet meer dan logisch om bij de recepturen naast smaak en textuur ook op de voedingswaarde te letten”. Als voorbeeld geeft hij aan dat het PLNT broodbeleg -de vegawaren- arm aan verzadigde vetten zijn en juist een bron van vitamine B12, ijzer en eiwit vormen. “En ze zijn glutenvrij. Ook allergieën en intoleranties zijn punten waar we bij productontwikkeling zo veel mogelijk rekening mee houden."


Plantaardig broodbeleg

De innovatie van PLNT en lokale successen zijn niet onopgemerkt gebleven. Met als resultaat dat er interesse is vanuit meer ondernemers. Sinds kort kunnen consumenten die op zoek zijn naar plantaardig broodbeleg hun hart ophalen bij Vomar. Er zijn in totaal vier varianten van de PLNT vegawaren lijn zijn opgenomen in het assortiment, te weten: PLNT Kipfilet Naturel (vegetarisch), PLNT Kipfilet Tuinkruiden (vegetarisch), PLNT Schouderham (veganistisch) en PLNT Boterhamworst (veganistisch).


Comments


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page