top of page

NVV wint zaak tegen slagerij die varkensgehakt als 'vegetarisch' verkoopt

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) heeft een zaak gewonnen tegen de Overijsselse slagerij Piggy’s Palace die varkensgehakt verkocht als 'vegetarisch'. Zowel de Reclame Code Commissie als de NVWA hebben de NVV in het gelijk gesteld. Volgens beide organisaties maakte de slager zich schuldig aan misleiding.

“Het is een unieke uitspraak", zegt Emile Dingemans, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. "Het is de eerste uitspraak waarbij het standpunt van het ministerie met betrekking tot vegetarische producten juridisch is getoetst. De termen 'vegetarisch' en 'veganistisch' zijn niet omschreven in de wet. Het is dus een belangrijke overwinning dat nu twee belangrijke instanties duidelijk maken dat producten die aangeduid worden met de term 'vegetarisch', geen onderdelen van het lichaam van een dier mogen bevatten. Dit verbetert de bescherming van vegetarische producten.”


Misleidend

Vorige maand ontving de NVV melding dat de Overijsselse slagerij Piggy’s Palace varkensgehakt verkocht als 'vegetarisch'. Volgens de slager mocht hij dit verkopen als 'vegetarisch gehakt', omdat de varkens enkel plantaardig voedsel eten. De NVV vindt het misleidend wanneer een product, dat gemaakt is van het lichaam van een dier, verkocht wordt als 'vegetarisch' en diende een klacht in bij zowel de Stichting Reclame Code als de Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit. Ook enkele consumenten hebben klachten ingediend. Beide instanties hebben hen in het gelijk gesteld.

Comments


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page