top of page

Those Vegan Cowboys looft premie uit van €2,5 miljoen

Het lijkt een publiciteitsstunt, maar niets is minder waar. Those Vegan Cowboys heeft een beloning van €2,5 miljoen klaarliggen voor degene die de juiste schimmel aanlevert, waarmee de ontwikkeling van vegan zuivel versnelt kan worden.

'Op zoek naar de snelste schimmel ter wereld, die de allerlekkerste kazen plantaardig maakt', zo valt donderdag te lezen in een advertentie in de Volkskrant. Het paard dat te zien is in de printadvertentie is getekend door Maria Tiqwah. Een dag later reageerde Quorn handig met een eigen advertentie op de oproep van Those Vegan Cowboys ('Hey Vegan Cowboys. Yes, let's help our planet!'. De zogeheten 'Bounty Hunt' van Those Vegan Cowboys roept wetenschappers en voedselontwikkelaars wereldwijd op om hun schimmel in te zenden. Those Vegan Cowboys-voorman Jaap Korteweg hoopt de miljoenenbeloning snel uit te kunnen keren. ‘’Hoe eerder hoe beter", zegt hij. "Het biedt uitzicht op een schone en efficiënte productie van zuivel, in het belang van dieren, natuur en milieu.’’ De schimmel waar Those Vegan Cowboys naar zoekt, vormt een belangrijke schakel in het ontwikkelen van plantaardige melk en kaas die identiek smaken als die van een dier. Het bedrijf doet dit met behulp van micro-organismen en een fermentatieproces in grote ketels waar gras ingaat en melkeiwitten uitkomen. Naar verwachting neemt dit ontwikkelproces zeven jaar in beslag. Met het vinden van de juiste startschimmel willen de wetenschappers van Those Vegan Cowboys dit versnellen.

'Zij bieden hiermee de huidige melkveehouders een toekomst als grasleverancier'

Jaap Korteweg en Niko Koffeman startten Those Vegan Cowboys begin dit jaar na de overname van hun bedrijf De Vegetarische Slager door Unilever. Ze namen voor hun nieuwe avontuur een laboratorium over in Gent, gespecialiseerd in de productie van plantaardige eiwitten. De wetenschappers van dit lab werkten eerder aan de ontwikkeling van eiwitten voor medicijnen tegen Alzheimer. Met de komst van Those Vegan Cowboys ligt de focus van het lab nu op de ontwikkeling van plantaardige zuivel, die zeker vijf maal duurzamer is dan zuivel gemaakt met een koe. De productiemethode van Those Vegan Cowboys verlaagt het gebruik van land, de uitstoot van broeikasgassen, stikstof en fijnstof. Daarbij kunnen koeien en hun kalfjes weer hun eigen leven leiden en kan door de meer efficiënte productie een deel van het huidige grasland worden teruggegeven aan de natuur. Het project van Those Vegan Cowboys is het eerste ter wereld dat gras als basismateriaal wil gebruiken voor de ontwikkeling van melk en kaas via micro-organismen. Zij bieden hiermee de huidige melkveehouders een toekomst als grasleverancier. De cowboys verwachten als eerste product kaas op de markt te brengen. Op dit moment wordt in meer dan 70% van alle harde kazen wereldwijd microbieel stremsel plantaardig toegepast. De volgende stap is om ook de caseïne, suikers en de vetten op plantaardige basis te vervaardigen.

Comments


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page