top of page

Vegotel: ‘de toekomst van duurzaamheid’

Vegotel, het allereerste veganistische hotel van Nederland opende - toen nog als bed & breakfast - haar deuren op 1 april 2019 (geen grap!). Nog geen anderhalf jaar later is de belangstelling voor het concept geëxplodeerd. “Inmiddels zijn we gegroeid naar 21 locaties in vijf verschillende landen”, vertelt Henk de Bree trots aan Vegan Business. “Op zich wel logisch gezien de negatieve ontwikkelingen op milieugebied.”

“Ik ben al bijna 20 jaar vegetariër en de laatste vier jaar volledig veganistisch. Een veganistische levensstijl maakt je heel milieubewust over onze kwetsbare planeet en dierenmishandeling. En omdat ik als ondernemer altijd op zoek ben naar nieuwe kansen, hebben we besloten om onze boerderij opnieuw op te bouwen en te veranderen in een kleinschalige Vegotel, gewoon om te zien of het concept praktisch werkt. De naam Vegotel is natuurlijk een combinatie van veganistisch en hotel.”


De eerste Vegotel is gevestigd in een oude boerderij uit 1885, achter de zeedijk van Blije (Friesland). Naast vijf andere locaties in Nederland, is het concept inmiddels uitgerold in Frankrijk, Spanje, Italië en Schotland. Een tweede concept dat De Bree samen met zijn partner Nazma Bierma recent heeft gelanceerd, is www.vegantranslate.com, een vertaaltool van dierlijk naar plantaardige vlees en zuivel. “Een project voor in de toekomst is dat we expert zijn op het gebied van de implementatie van vlees- en zuivelopvolgers in de horeca.”

‘Wij zijn de meest duurzame hotelketen ter wereld!’

"We zijn beide concepten begonnen omdat we echt iets willen betekenen voor deze wereld en doen het uit ons hart. Het woord duurzaamheid wordt naar onze mening misbruikt. Hotels die zeggen zonnepanelen op het dak te hebben en bijvoorbeeld ecologisch afbreekbare zeep gebruikt plus parkeerplaatsen voor elektrische auto's gebruiken het woord ‘duurzaam’ onterecht als je nog steeds dierlijke vlees en zuivel serveert. Wij zijn de meest duurzame hotel/B&B-keten ter wereld. Onze huisregel nummer één, die alle gasten bij de deur en van te voren te horen krijgen, is: Eten en drinken van niet plantaardige/vegan oorsprong is niet toegestaan bij ons op locatie en bij alle andere Vegotel partners, zowel het meenemen als de consumptie hiervan.”

Dat Vegotel met recht een bijzonder concept is, blijkt uit de vermelding in het gezaghebbende Britse dagblad The Guardian. “Een artikel waar we bijzonder trots op zijn, is de top-20 van beste veganistische en vegetarische hotels in Europa door The Guardian, waarin we op een zesde plaats staan.”


Full English breakfast

Het wereldberoemde full English breakfast wordt bij Vegotel 100% plantaardig geserveerd, inclusief bacon, sausages en een gebakken ‘ei’. “Tot slot worden we door Elena Cavagnaro, hoogleraar sustainability, ‘de toekomst van duurzaamheid’ genoemd.”

Comentarios


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page