top of page

VSA krijgt koepelvereniging

Om de individuele veganistische studentenverenigingen te ondersteunen, is er een koepelvereniging opgericht: VSA Netherlands. Inmiddels zijn er in Nederlands al zeven Vegan Student Associations (VSA) en de volgende drie zijn in oprichting.

“Het is prachtig om de open en gezellige sfeer te proeven tijdens onze activiteiten,” vertelt Luc Roefs, vice-voorzitter van de koepelvereniging. “Het uitwisselen van verhalen en ideeën van de verschillende verenigingen inspireert ons allemaal.” Sinds de oprichting van de eerste veganistische studentenvereniging in Groningen in 2019 zijn er ook verenigingen opgericht in Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Wageningen en Leiden. In Eindhoven, Tilburg en Maastricht wordt er inmidddels hard gewerkt aan nieuwe verenigingen. De veganistische studentenverenigingen vormen een thuisbasis voor studenten die geïnteresseerd zijn in veganisme. Ze organiseren educatieve activiteiten zoals lezingen en workshops, maar gaan ook voor gezelligheid met bijvoorbeeld plantaardige picknicks en filmavondjes. Naast het helpen van de bestaande verenigingen, is de koepel het aanspreekpunt voor studenten die graag een nieuwe VSA in hun stad willen oprichten. Ook organiseren ze landelijke evenementen voor leden uit verschillende steden en gaan ze in gesprek met cateraars van universiteiten om plantaardig eten gemakkelijker en aantrekkelijker te helpen maken.

Uiteindelijk maakt het niet uit welke motivatie studenten hebben om lid te worden; VSA’s hechten veel waarde aan inclusiviteit en ze staan open voor iedereen die in veganisme geïnteresseerd is. Na een jaar van voornamelijk digitale bijeenkomsten wordt het nu weer mogelijk om fysiek bij elkaar te komen. Daarom wil voorzitter Alicja Jeleńska studenten aanmoedigen om bij activiteiten langs te gaan die de VSA in hun stad organiseert. Jeleńska: “En als die er nog niet is in jouw studentenstad, neem dan vooral contact op, dan gaan we zorgen dat er eentje komt.”

Comments


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page