top of page

Zero waste wordt steeds belangrijker voor groothandel Bay Leaf

De veganistische groothandel Bay Leaf Wholesale Vegan Foods uit Rotterdam zet zich steeds meer in om voedselverspilling tegen te gaan. Dat zegt eigenaar Karima Ragab tegen Vegan Business. "Onze kofta bestaat bijvoorbeeld uit snijverlies van uisnippers de overblijven in de snijfabriek."

Vanwege het formaat en de vorm worden deze delen volgens Karima niet meeverpakt voor de supermarkten. "Ook het kleine snijverlies/gruis van onze eigen vegan döner kebab krijgt een heel leuke en smakelijke bestemming, maar deze moeten wij nog heel even stil houden. We hopen hier binnenkort meer over te kunnen vertellen." Bay Leaf Vegan Foods is opgericht door Sam en Karima Ragab. De twee zijn in hun privé leven ook een stel. "In 2017 zijn wij gestart met het experimenteren op smaak en bite van onze producten. In 2020 zijn wij daadwerkelijk gaan produceren in een HACCP geschikte ruimte binnen Blue City en is de verkoop van start gegaan. Wij werken heel erg hard samen om via Bay Leaf Vegan Foods een grote verandering teweeg te brengen. Na het zien van enkele hartverscheurende posts op social media in 2015, hebben wij verschillende documentaires gekeken en ons ingelezen. Wij werden vegan voor de dieren. Alhoewel het vegan aanbod nu gigantisch aan het groeien is, viel dat destijds nog erg tegen." Daar moest verandering in komen, vonden Sam en Karima. "En zo ontstond de drive en het idee om veganistische late night snacks te gaan ontwikkelen voor de horeca."

'Een plantaardige leefstijl en plantaardig ondernemen heeft ons later ook geleerd kritischer te durven kijken'

De groothandel hoopt met haar 100% plantaardige producten ook de vleeseter een positieve ervaring te kunnen bieden. "In de praktijk ontvangen wij heel positieve reacties op onze vegan Döner Kebab en vegan Shoarma. Zeer regelmatig juist ook van niet vega(n) klanten en restauranthouders. Dan weet je dat je goed bezig bent! Naast onze eigen geproduceerde lijn aan vleesvervangers bieden wij ook andere merken in grootverpakking aan als serviceproduct voor de b2b-markt. Bijvoorbeeld het merk Violife, denk aan smeltbare plantaardige kazen voor op pizza’s en hamburgers, feta voor in salades, roomkaas voor op bagels, etc. Wij merken dat deze aanvulling ten opzichte van onze eigen lijn de horecaondernemers helpt om een compleet vegan gerecht aan te kunnen bieden op de kaart. Een plantaardige leefstijl en plantaardig ondernemen heeft ons later ook geleerd kritischer te durven kijken. Zo helpt de keuze voor plantaardige voeding ook waterverspilling en onnodig gebruik aan landbouwgrond tegen te gaan. Inmiddels nemen deze onderwerpen ook een steeds grotere rol in voor ons op werkgebied."


Blue City

De productieruimte van Bay Leaf bevindt zich in het oude zwembad Tropicana in Rotterdam. "Tropicana is niet alleen een prachtig speels en nostalgisch pand aan de Maas, maar onder de vleugels van de circulaire stad Blue City gebeurt een hele hoop op het gebied van de wereld een stukje mooier willen maken. Denk aan duurzame ondernemers, een Lab, een circulaire economie, zero waste en aansluitende evenementen."

Kommentare


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page