top of page

‘Binnenkort gaan de eerste telers in Nederland zich certificeren’

Terwijl in landen als Duitsland en Ooostenrijk akkerbouwers en groentetelers in de rij staan om zich te certificeren voor het Biocyclic Vegan keurmerk, kijkt men in Nederland nog de kat uit de boom. Dat zegt Joep Peteroff, projectcoördinator en secretaris van het Netwerk ter bevordering van Biocyclische-Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen, tegenover Vegan Business.

In Oostenrijk werd akkerbouwer Estyria Naturprodukte GmbH onlangs als één van de eerste voedselverwerkende bedrijven in Europa gecertificeerd met het Biocyclic Vegan-keurmerk voor het verwerken en verhandelen van producten uit de biocyclische veganlandbouw. “Deze positieve ontwikkeling in Oostenrijk wordt vanzelf ook in Nederland omarmd", aldus Peteroff. "Binnenkort zullen de eerste telers hier in Nederland zich ook gaan certificeren. Nu kijkt men nog de kat uit de boom en is kringlooplandbouw nog een rekensom met vooral dierlijke mest. Maar het kan ook gewoon zonder, met de wetenschap dat er straks steeds minder dierlijke mest beschikbaar is in de biologische landbouw.”


Biodiversiteit

Estyria biedt vanaf nu gecertificeerde bonen, pompoenpitten, zonnebloempitten, wintertarwe, sojabonen en rogge aan. De producten zijn te herkennen aan het Biocyclic Vegan Label. Voor de Nederlandse retail zijn deze producten te bestellen via Agentuur Sauer. Biocyclische-veganlandbouw is biologische landbouw op puur plantaardige basis. Deze wijze van bio-teelt is geheel zonder dierhouderij, het houden van slachtdieren en gebruikt geen enkele bronnen van dierlijke oorsprong. In het bijzonder wordt de nadruk gelegd op het bevorderen van een hoge mate van biodiversiteit en een gezond bodemleven, het sluiten van organische stofkringlopen en gerichte op opbouw van humus.

‘Een geheel plantaardige kringloopeconomie biedt veel potentieel voor een groeiende klantengroep’

Vegan-zijn wordt steeds meer als levensstijl gezien en gaat veel verder dan het niet-consumeren van dierlijke producten. Het gaat om een geheel plantaardige kringloopeconomie die veel potentieel biedt voor een groeiende klantengroep. In Duitsland leven momenteel 1,2 miljoen mensen veganistisch. In Nederland gaat dat om naar schatting tussen de 130.000 en 170.000 mensen, een aantal dat voortdurend toeneemt. Een professioneel certificatiesysteem en het bijbehorende Biocyclic Vegan-keurmerk geeft de biologische landbouw en het handelskanaal een duidelijk eigen kenmerk voor producten die puur op plantaardige basis geproduceerd zijn, waarbij op alle niveaus van de waardeketen alleen vegan principes worden gebruikt.


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page