top of page

‘De aanleiding van ons concept is de zeldzame ziekte van mijn vrouw’

Vorige week vond de officiële opening plaats van Vegan Bamboo Bar, opgericht door Yung Fu en Kwok Hung Yip. Wij spraken beide Utrechste ondernemers. Fu zegt tegen Vegan Business dat de aanleiding voor het oprichten van restaurant Vegan Bamboo Bar de zeldzame ziekte van zijn vrouw is.

“De ziekte van mijn vrouw, Shuk Yi, was gediagnosticeerd door dokteren als fibromyalgie; chronische pijn en vermoeidheid waarvan de oorzaak onbekend is. Zij was officieel uitbehandeld”, vertelt Fu. “Mijn vrouw en ik zijn daarom zelf jarenlang in de medische literatuur gedoken om haar ziekte te diagnosticeren en te genezen. Alle medische onderzoeken zijn in de archieven van PubMeb en NCBI beschikbaar voor iedereen. Hierdoor kwamen wij veel te weten over chronische ziekten zoals diabetes, overgewicht, dementie/Alzheimer, Parkinson en auto-immuunziekten, zoals Hashimoto, MS en aplastische anemie. Nutriëntendeficiëntie, voeding, microbioom, DNA en epi-genetica spelen een cruciale rol.”

‘Voeding blijkt één van de grootste oorzaken van bovenstaande chronische ziekten’

Fu zegt dat zij de klachten van zijn vrouw door aanpassing van haar dieet en door te supplementeren voor 90% hebben opgelost. “Wij kwamen achter dat de oorzaak van haar fibromyalgie secundaire hyperoxalurie is en zij kwam zelf achter dat zij een metabolisme-probleem heeft met B-vitamines door haar DNA te bestuderen. Zij heeft een afwijkende MTHFR-gen. Voeding blijkt één van de grootste oorzaken van bovenstaande chronische ziekten. Omdat wij zoveel hebben geleerd, willen wij onze kennis verspreiden. Ons idee is om gezonde fastfood te serveren en gelijktijdig kennis over voeding te verspreiden via infographics, social media en onze website, waarop interessante documentaires, boeken en congressen staan over gezondheid en ziekten.”


Wok To Go

Kwok Hung Yip is geboren in 1970 in Hong Kong. Al vanaf jonge leeftijd werkte hij in de horeca, onder andere bij het restaurant van zijn ouders. Zijn vader leerde hem hier koken en zijn moeder leerde hem het gastheerschap, management, de inkoop en de boekhouding. Na zijn bouwkundige studie werd hij in 1993 ondernemer van een (interieur)bouwbedrijf in Utrecht en deed hij veel projecten in Duitsland, waar hij voor meer dan 30 Aziatische restaurants concepten heeft ontworpen en verbouwd. Voordat hij veertien jaar geleden managing director werd van Woktogo Corporation, was hij samen met zijn vrouw eigenaar van meerdere succesvolle Japanse restaurants.

Bij Woktogo Corporation is hij onder andere verantwoordelijk over de strategische richting van de franchise en voor de centrale productiekeuken die aan alle vestigingen levert. Yip werkt nauw samen met zijn creatieve team, toeleveranciers en experts uit de branche. Gedeelde waardes en diepgewortelde betrokkenheid worden gecombineerd om de efficiëntie en het onderscheidende vermogen verder te verhogen ten opzichte van de concurrentie. Directe gevolgen hiervan zijn de snelle innovaties en gezonde verrassende producten. "Door ons team bewust klein te houden en elke fases met de juiste experts samen te werken, is Woktogo nu in staat om snel van opkomende markttrends alsmede operationele sterke en zwakke punten van organisaties efficiënt te innoveren”, vertelt Yip.

Volgens Fu is whole food plant-based dieet één van de gezondste diëten. “Vegan op zich kan nog steeds erg ongezond zijn, maar whole food plant-based is de gezonde subset van vegan dieet. Wel moet een veganist supplementen innemen, anders krijgt hij/zij een tekort aan bijvoorbeeld vitamine B12 of vitamine D. Daarnaast is vegan goed voor het milieu. Dus, wie zichzelf goed verzorgt, zorgt automatisch goed voor ons planeet. Naast de gezondheid, willen wij uiteraard ook laten zien dat plantaardig eten lekker is. Gezonde fastfood is voornamelijk beperkt tot koude salades en sandwich. Dat willen veranderen. Wij willen lekkere warme gezonde fastfood serveren. Wij kunnen dat, omdat wij bij Vegan Bamboo Bar met Aziatische kruiden werken.”

‘Ik ben van plan om ook de gerechten van mijn andere concepten gezonder te maken’

Yip gelooft heilig in de relatie tussen voeding en gezondheid en wil zelf gezonder leven. “Als ondernemer in de horeca ben ik dagelijks druk en heb ik weinig gelegenheid om bij te leren. Daarom ben ik ingestapt om meer kennis op te bouwen over voeding en gezondheid. Deze kennis kan ik vervolgens toepassen op mijn andere concepten. Ik ben van plan om ook de gerechten van mijn andere concepten gezonder te maken. Door mee te doen en mijn kennis van het opzetten van restaurants en keten in te brengen, kunnen wij gezamenlijk een groter succes maken.”


Op de vraag waarom er voor Utrecht is gekozen voor de pilot vestiging van Vegan Bamboo Bar antwoordt Yip: “Ik woon zelf in Utrecht, net als mijn zakenpartner. Zelf was ik in Utrecht begonnen en mijn hoofdkantoor met een centrale productiekeuken staan in Utrecht. Hiermee kunnen wij daarom ook verse homemade burgers maken op afroep. Wij hebben een solide basis van personeel, faciliteiten en leveranciers rondom Utrecht beschikbaar.”


Waku Waku

Op de vraag of zij het nabijgelegen vegan restaurant Waku Waku als concurrent zien, zegt Fu: “Nee. Wij richten ons op fastfood en zij zijn meer een restaurant. Daarnaast is de vegan trend niet te stuiten en wordt de markt alleen maar groter als er meer vegan (fastfood) restaurants komen. Zij versterken elkaar. Laten we niet vergeten dat er 37.000 McDonald’s vestigingen zijn op onze wereld. Wij hebben nog een lange weg te gaan.”

'In het eerste jaar verwachten wij meer dan 1 miljoen euro aan omzet’

Als het aan Fu ligt, blijft het niet bij één vestiging. “Mijn vrouw en ik hebben het concept bedacht en wij werken op gelijkwaardige basis samen met Yip om dit als een keten uit te rollen in Nederland. Hij wilde zich ook graag richten op gezonde voeding, dus dit was de ideale gelegenheid.”


Yip is ook overtuigd van het succes van Vegan Bamboo Bar: “In het eerste jaar verwachten wij meer dan 1 miljoen euro aan omzet. Door bij het opzetten van het eerste restaurant al rekening te houden met het repeterend vermogen, kunnen wij een succesvolle formule ontwikkelen die op lange termijn rendabel is. Ik zou graag willen dat wij het concept ook internationaal uitrollen.”


Vegan Bamboo Bar bevindt zich in Hoog Catherijne op Stationsplein 85 en is elke dag geopend.


Comments


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page