top of page

'De gasten beseffen pas na afloop dat ze geen vlees hebben gegeten'

Grand Catering, bekend om haar duurzame concepten, is een samenwerking aangegaan met vegan chef-kok Friedjof Kempenaar en ontwikkelde het catering label ‘Vedge by Friedjof Kempenaar’. Wij spraken met Monique Elling, senior accountmanager bij Grand Catering, en Friedjof Kempenaar.

“De vraag naar veganistische gerechten groeit, de vegan markt wint terrein en de consument vervangt steeds vaker vlees en/of vis door plantaardige producten”, vertelt Elling. Grand Catering ziet deze groeiende vraag ook terug bij zakelijke evenementen. "Wij pakten deze kans en creëerden als eerste grote landelijke event cateraar een volledige vegan evenementeninvulling. “We zien het als een uitdaging om onze gasten lekkere en verrassende gerechten te serveren, zonder dat de dierlijke producten in het gerecht worden gemist.


Culinaire mindfuck

"De samenwerking met chef-kok Friedjof Kempenaar is hierin van groot belang. Hij heeft een plantaardig culinair assortiment samengesteld waarbij niets is wat het lijkt, ofwel ‘een culinaire mindfuck’!” Wanneer we vragen naar de inspiratie van de chef-kok, antwoord Kempenaar: “Uit frustratie startte ik in 2014 met een eigen vega pop-up restaurant. Er was weinig creativiteit te ontdekken in de professionele keuken op gebied van veganistische gerechten. Ik sleutelde aan de recepturen en heb opnieuw het wiel moeten uitvinden. Uiteraard geen vlees en vis, maar natuurlijk ook geen boter, geen room, geen gelatine en geen eieren. Kwalitatieve plantaardige alternatieven hebben ervoor gezorgd dat mijn vegan gerechten op het wenselijke hoge niveau worden geserveerd. Hoe ik dat doe? Ik ben niet zo van de vlees- of smaakvervangers. Er zijn zoveel mooie groenten waarmee je heerlijke dingen kunt maken. Bloemkolen aan het spit geserveerd met een heerlijke tikka masala of een tartaar van bieten en kikkererwten geserveerd met een ‘dooier’ van piccalilly om een paar voorbeelden te noemen.”

‘De gerechten moeten op zo’n manier gepresenteerd worden dat de gasten pas na afloop realiseren dat ze geen vlees of vis hebben gegeten’

Hoewel de veganistische keuken steeds meer bekendheid krijgt, kan het serveren van een volledig vegan menu op zakelijke events wel voor spannende momenten zorgen. “Waar veganisten en liefhebbers van de veganistische keuken gericht naar een vegan restaurant gaan, wordt het menu op het zakelijke event door de organisatie bepaald”, aldus Elling. “Je praat over 500, 1.000, soms 2.000 gasten die daar voor open moeten staan. De lat ligt hoog, want de gerechten moeten toegankelijk, lekker zijn en dan op zo’n manier gepresenteerd worden dat de gasten pas na afloop beseffen dat ze geen vlees of vis hebben gegeten.”


Bewuste leveranciers

Om aan te sluiten bij de volledige vegan lifestyle werkt Vedge samen met bewuste leveranciers. Zo heeft het cateringlabel een botanisch frisdrankassortiment met aandacht voor het productieproces en oog voor verantwoorde ingrediënten. Ook de koffie en thee die wordt geserveerd is fairtrade & biologisch. Met Vedge wil de cateraar haar ideeën met de zakelijke markt en haar gasten delen en ze inspireren om op een positieve wijze samen de wereld een stukje mooier te maken.


Comments


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page