top of page

‘De meest duurzame kleding is datgene wat je al bezit’

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2020

Binnenkort komt de Britse modeontwerpster Stella McCartney met een wereldprimeur: een jas van duurzaam imitatiebont. Het is duidelijk dat nepbont beter voor de dieren is, maar een diervrij alternatief is lang niet altijd duurzaam geproduceerd. “Mode is na olie de meest vervuilende industrie ter wereld”, zegt Danique Snel, communicatiespecialist op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en inclusiviteit.

"Sinds bont de laatste tijd weer veel in het nieuws is geweest, is het geen wonder dat mensen hun bontjassen, -kragen en -accessoires graag inruilen voor faux fur”, aldus Snel. “Imitatiebont is helaas lang niet altijd een duurzaam alternatief. Nep-bont van acryl of polyester is vergelijkbaar met plastic en kan er wel 500 tot 1000 jaar over doen om biologisch af te breken. Daarnaast draagt fast fashion - het zo goedkoop en snel mogelijk produceren van grote hoeveelheden kleding - wereldwijd bij aan verschrikkelijke arbeidsomstandigheden, extreme vervuiling en sociale en financiële ongelijkheid. Het maakt deze industrie na olie de meest vervuilende industrie ter wereld."

‘Tegenwoordig kun je ook steeds meer lenen, uitwisselen, tweedehands kopen en (laten) maken’

"Gelukkig zijn er koplopers als Stella McCartney die steeds duurzamere materialen introduceren. Veel hiervan zijn (deels) plantaardig, wat opnieuw bewijst dat de natuur veel oplossingen te bieden heeft. De meest duurzame kleding is echter datgene wat je al bezit. Tegenwoordig kun je ook steeds meer lenen, uitwisselen, tweedehands kopen en (laten) maken. Wanneer je ècht iets moet kopen, ga dan alleen nog voor kwalitatieve producten van merken die op sociaal, ecologisch en economisch gebied kritische productiekeuzes maken. Zo kunnen we samen de mode veranderen met behoud van het plezier."


Comments


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page