top of page

IKEA introduceert vegan versie van iconische Zweedse gehaktballetjes

Na de hotdog en het softijs start IKEA in augustus 2020 met de verkoop van een plantaardige versie van de bekende Zweedse IKEA-gehaktballetjes. “In dit geval hebben we ons gericht op het gebruik van ingrediënten die in het verleden in Zweden zijn gebruikt en die nog steeds algemeen worden gebruikt. Zo kwamen we in het recept terecht voor zowel gele erwteneiwit, aardappel, ui, haver als appel”, vertelt Susanne Österberg, wereldwijd verantwoordelijk voor de productkwaliteit in de IKEA-restaurants.

Op de vraag waarom er specifiek voor gele erwten is gekozen, antwoordt Österberg: “Erwteneiwit trok onze aandacht vroeg vanwege zijn ‘Zweedsheid’. Gele erwten worden vaak geteeld in Zweden en worden ook gebruikt in traditionele gele erwtensoep.” IKEA wilde voorkomen dat er allergenen in het product zouden komen. “Omdat soja een allergeen is, hebben we besloten dit niet te doen. Een andere nieuwe en opkomende eiwitbron is lupine, maar vanwege dezelfde redenering over allergenen werd dit ook uitgesloten.”


Appel

“Eiwitten kunnen een beetje bitter van smaak zijn, en om de smaken in evenwicht te brengen, helpt meestal iets zoets. Appel was een perfecte keuze, gezien het de perfecte zoetheid geeft. Het is ook erg Zweeds om appels te gebruiken. En dan brengt de smaakmaker - inclusief zout, peper en piment - de verschillende ingrediënten in evenwicht en helpt het het smaakprofiel van een traditionele IKEA-gehaktbal na te bootsen.”

‘Als een wereldwijd bedrijf moeten we producten ontwikkelen die voldoen aan de wetgeving in 52 verschillende markten’

De Zweedse plantenballetjes zullen bij elke IKEA-vestging ter wereld hetzelfde van smaak zijn. “We willen dat mensen overal dezelfde plantenbalervaring hebben. Dat geldt eigenlijk voor al onze producten. Zelfs als we verschillende leveranciers hebben, werken we met dezelfde ingrediënten, maar dat kan soms een uitdaging zijn. Als een wereldwijd bedrijf moeten we producten ontwikkelen die voldoen aan de wetgeving in 52 verschillende markten.”


Het is de bedoeling dat de nieuwe plantenballetjes vanaf augustus 2020 verkrijgbaar zijn in alle IKEA-restaurants. Ze zullen ook te koop zijn in de Swedish Food Market voor thuisgebruik.


Comments


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page