top of page

‘We blijven geloven in onze droom New Vegas’

New Vegas is het allereerste vegan restaurant van Haarlem. Door de coronacrisis hebben eigenaren Bas Veldhoven en Dominique Gruter de deuren van hun fysieke locatie in de Koningstraat nog niet kunnen openen. Maar dat houdt het duo niet tegen. “We zijn overgegaan op take-away en bezorging in Haarlem”, zegt Veldhoven tegenover Vegan Business.


“Met Pasen hadden we een speciale Paasbox om Pasen wat plantaardiger te maken. Ook spelen we nu met de gedachte om vegan BBQ pakketten landelijk gekoeld te versturen met dit lekkere weer. Maar een bijkomend nadeel van de coronacrisis zijn de voorraden van onze leveranciers. Iedereen moet slimmer en minder inkopen waardoor wij vaak nee moeten verkopen." Op de vraag hoe het gaat met de bestellingen, antwoordt Gruter: “We mogen qua bestellingen echt niet klagen. We krijgen gelukkig veel support van onze mede Haarlemmers. Maar, onze geschatte omzet halen we bij lange na niet. We missen de inkomsten van de drankjes. Wat begrijpelijk is, maar wel heel zuur. We hebben veel geïnvesteerd in onze uitstraling, sfeer en ambiance, maar daar proef je thuis niks van. En dat is natuurlijk wel wat de horeca maakt, de hele beleving ervan.”


Anderhalve meter samenleving


New Vegas is erg actief op social media en heeft daar al een goed bereik. “Ook zijn er veel vegan gerelateerde online pagina's die ons een steuntje in de rug geven”, vertelt Gruter. “Het Haarlems Dagblad had een mooi artikel over ons geschreven en ook werkt de exposure via de buurtapp Nextdoor goed mee." Op de vraag hoe zij het gaan aanpakken in de nieuwe anderhalve meter samenleving, wanneer de horeca haar deuren weer mag openen, zegt Veldhoven: “Momenteel zijn we in afwachting van goedkeuring van onze aanvraag voor onze terrasvergunning. Tegenover onze zaak en naast de ingang van het stadhuis. De aanvraag was voor vijftien tafels bedoeld, maar die hebben we aangepast naar zes of acht tafels om te kunnen voldoen aan de anderhalve meter maatregel. Aan ons gevelterras hadden wij plek voor twee tafels wat nu één tafel wordt. Binnen is het bij ons klein maar ruim opgezet, gasten zaten sowieso bij ons al niet hutjemutje. Wij hebben tien tafels die wij dan moeten afslanken naar vijf tafels. Waardoor wij dan uitkomen op 24 á 28 couverts.”

‘Ook al kun je geen 100% omzet draaien; we hebben weer gezelligheid nodig in het leven!’

Of New Vegas haar hoofd boven water kan houden, hangt volgens Veldhoven af van het terras. “Mochten wij ons terras in de aankomende weken/maanden krijgen dan kunnen wij genoeg mensen ontvangen om de kosten te dekken. Zo niet, moeten we blijven doorgaan zoals we nu doen. Maar dat heeft niet onze voorkeur. We willen weer naar een vorm van (gast)vrijheid ook al is die beperkt in de anderhalve meter economie. Ook al kun je geen 100% omzet draaien; we hebben weer gezelligheid nodig in het leven! De situatie is voor ons hetzelfde als voor al die andere horecabedrijven. We missen de gasten, de gezelligheid, de zekerheid en de omzet die nodig is om alle kosten te blijven dekken. Maar we zijn hoopvol en blijven geloven in onze droom New Vegas. We zijn nieuw als ondernemers en daarom is deze crisis extra spannend voor ons. We zijn nog lerend! Gelukkig houden we ons vast aan het feit dat als we dit overleven, we overal klaar voor zijn.”

#leefliefdevol #eetplanten

Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page