top of page

‘We moeten samenwerken met melkveehouders’

Het vegan kaasbedrijf Willicroft uit Amsterdam heeft het tot haar missie gesteld om plantaardige kaas te maken voor liefhebbers van melkkaas. “Onze maatstaf is melkkaas en daarom repliceren we deze in zijn geheel”, zegt Willicroft-oprichter Brad Vanstone tegen Vegan Business.

Volgens Vanstone is kaas het laatste struikelblok voor de meeste mensen die een plantaardig dieet volgen.


“Mensen zouden niet het gevoel moeten hebben dat ze een offer moeten brengen en dat zullen ze ook nooit doen als ze een Willicroft-product eten. Vanuit impactperspectief is het simpelweg niet genoeg om te veronderstellen dat we ons steentje bijdragen omdat we een plantaardige producent zijn. "


"We zitten op een tikkende tijdbom met onomkeerbare opwarming die steeds alarmerender wordt. Impact moet daarom centraal staan ​​bij alles wat we doen. Niet morgen als we meer tijd hebben om ernaar te kijken, maar vandaag.”


Impact

Duidelijke woorden die de visie van Willicroft voor de komende drie tot vijf jaar goed weergeven. Volgens Vanstone is het belangrijk om de impact te begrijpen die je als individu kunt maken. “Door cijfers achter onze beslissingen te plaatsen, kunnen we onze impact echt begrijpen. Alleen dan kunnen we betere en beter geïnformeerde beslissingen nemen. We zullen deze cijfers vergelijken met het zuivelalternatief, zodat consumenten de individuele impact kunnen zien die ze kunnen maken."

‘We zijn in gesprek met Nederlandse melkveehouders om een ​​aantal pilotprojecten te starten’

Over het algemeen wordt aangenomen dat zuivel- en plantaardige producenten een wereld apart zijn. “Op het eerste gezicht lijkt dat misschien het geval, maar als je wat dieper graaft, is alles situationeel gebaseerd en de realiteit is dat de meesten van ons gewoon ons best proberen te doen in de situatie waarin ze zitten. Omdat ik de waarden kende die mijn grootouders dierbaar waren, denk ik dat ze precies hetzelfde pad zouden volgen. Landbouw zit in mijn bloed en het zal centraal blijven staan ​​in wat we bij Willicroft doen. We moeten samenwerken met melkveehouders, niet tegen ze. We zijn momenteel in gesprek met Nederlandse melkveehouders om een ​​aantal pilotprojecten te starten waarbij we een deel van onze ingrediënten verbouwen op voormalig melkland.”


Supply chain

Tot slot noemt Vanstone het creëren van een lokale bedrijfsketen als één van de speerpunten van het beleid van Willicroft voor de nabije toekomst. "De belangrijkste basis van onze ingrediënten zijn momenteel cashewnoten die kostbaar zijn, zowel vanuit milieu- als kostenoogpunt. We profileren momenteel 30 verschillende basisingrediënten die hier in Noord-Europa kunnen worden geteeld om onze supply chain drastisch te verkorten en onze uitstoot te verminderen."


Willicroft publiceerde vorige week onderstaande video, waarin Vanstone vertelt over de filosofie achter de oprichting van zijn onderneming. Foto's: Table Magazine

Comments


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page