top of page

'Melk zonder het gedoe met dieren'

Jaap Korteweg en Niko Koffeman, de oprichters van De Vegetarische Slager, richten zich met hun nieuwe bedrijf Those Vegan Cowboys op de ontwikkeling van plantaardige zuivel. “De ontwikkeling van een roestvrijstalen koe waar gras in gaat en melk uitkomt, zonder het gedoe met dieren, is een langgekoesterde wens van me”, zegt Kortweg. “Nu Unilever onze droom om De Vegetarische Slager de grootste slager ter wereld te maken overgenomen heeft, kunnen wij ons naast het werk voor de Slager richten op een volgende doorbraak.”

Korteweg en Koffeman willen nieuwe plantaardige levensmiddelen ontwikkelen met dezelfde smaak als traditionele melk, kaas, yoghurt en boter. Voor een vliegende start namen Those Vegan Cowboys onlangs een volledig uitgerust laboratorium over op het terrein van de Universiteit Gent. Dit laboratorium legde zich eerder onder de naam Oxyrane toe op de vervaardiging van humane eiwitten voor medische toepassingen, zonder het gebruik van mensen of dieren. “Onze zestien cowboys in Gent brengen 251 mensjaren ervaring met zich mee op het gebied van eiwitproductie”, aldus Korteweg. De onderzoekers gaan samenwerken met wetenschappers en spelers uit de traditionele zuivelindustrie om via fermentatie plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Met fermentatie kan gras via microbiële processen tot zuivelidentieke eiwitten worden opgewerkt. Voor een gedeelte niet nieuw: anno 2020 wordt het grootste deel van alle harde kazen geproduceerd met veganistisch microbieel stremsel. Those Vegan Cowboys willen daarbij ook de caseïne en andere eiwitten plantaardig maken.


Those Vegan Cowboys verwachten zeven jaar nodig te hebben om op serieuze schaal met producten op te markt te komen. Korteweg vult aan: “Al hopen we wel al eerder op kleinere schaal iets lekkers te presenteren. De opschaling en ambachtelijke verwerking van hoogwaardige zuivelkopieën kost tijd. Maar als het lukt, draagt dit project zeer positief bij aan dierenwelzijn, een eerlijke wereldvoedselverdeling, de natuur, het klimaat en de biodiversiteit."

Veeteelt neemt momenteel 70% van het huidige landbouwareaal in beslag. “Als je dit areaal gebruikt voor plantaardig vlees en zuivel heb je maar de helft of minder nodig. Nu worden er dagelijks grote oppervlaktes natuur vernietigd om de groeiende wereldbevolking te voeden. Met plantaardig vlees en zuivel keren we deze ontwikkeling en kunnen we grote gebieden teruggeven aan de natuur.” Those Vegan Cowboys zien de ontwikkeling van de roestvrijstalen koe als een logische ontwikkeling binnen de zuivelindustrie.


Comments


Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page