top of page

PRIMEUR: Zo ziet de eerste plant-based en zero waste sneaker van Nooch eruit!

Vegan Business heeft een primeur: een foto van het allereerste prototype van het nieuwe schoenenmerk Nooch. Per jaar worden meer dan 24 miljard paar schoenen geproduceerd en 95% daarvan komt op de vuilnisbelt, in de verbrandingsoven of in de oceaan terecht (bron: ‘The Story of Plastic’, National Geographic). “Daarom wilde ik een sneakermerk op de markt brengen dat vegan én biologisch afbreekbaar is”, vertelt medeoprichter Lotte Mulder tegenover Vegan Business. “Dat is Nooch!”

Mulder heeft Nooch Footwear samen met Stefan Wobben opgericht. De producten van Nooch zijn niet alleen vegan, maar volgens Mulder ook bio-afbreekbaar en dus ‘zero waste’. “Alle componenten van de schoen zijn composteerbaar. Het draad was gek genoeg nog het lastigste gedeelte; normaal gesproken wordt een schoen met polyester of nylon gestikt, maar wij willen dat echt alle onderdelen bio-afbreekbaar zijn. Ons doel is dat de compost afkomstig van de sneakers geschikt is om bij wijze van spreken je tomatenplanten weer in op te kweken.” De bovenkant van de sneaker wordt gemaakt van het nieuwe materiaal Mirum™.”Ik heb heel lang gezocht naar het beste materiaal voor Nooch en dit is het meest veelbelovende, plantaardige alternatief voor leer dat ik ben tegengekomen. We zijn één van de eersten die dit materiaal mogen gebruiken.”

‘Ik zou het liefst een teller op onze website zetten, zodat je kunt zien hoeveel sneakers er zijn verkocht, hoeveel we er weer hebben ingenomen en wat dat betekent in gespaarde dierenlevens en CO2-uitstoot’

Op de vraag wie Mulder als concurrentie ziet voor Nooch, zegt ze: “De gevestigde merken zitten gelukkig niet stil, maar er moeten nog enorme stappen gemaakt worden als we niet willen verzuipen in de berg afval. Gelukkig zijn er ook veel nieuwe merken die het al stukken beter doen, maar het blijft vaak nogal een mijnenveld van ‘greenwashing’ waar je je doorheen moet worstelen. Wat dat betreft weet je bij Nooch in ieder geval zeker dat het qua waarden en normen wél goed zit. Onze sneakers zijn niet alleen vegan én bio-afbreekbaar maar ook ethisch geproduceerd. Er is naar mijn weten nog geen enkel ander merk dat volledig op deze manier werkt en de lat zo hoog legt. Onze filosofie wordt doorgetrokken over de gehele linie. Over de verpakking denken we bijvoorbeeld ook heel zorgvuldig na en de fabriek waar we mee werken in Portugal heeft alle certificaten om de arbeidsomstandigheden te waarborgen. We zijn aan het onderzoeken in hoeverre het mogelijk is onze producten weer allemaal in te nemen voor een juiste verwerking als ze hun 'end of life' hebben bereikt. Ik zou het liefst een teller op onze website zetten, zodat je kunt zien hoeveel sneakers er zijn verkocht, hoeveel we er weer hebben ingenomen en wat dat betekent in gespaarde dierenlevens en CO2-uitstoot. Heb je een paar afgedragen, dan lever je die bij ons weer in. Op die manier zijn we écht circulair. We vinden het super belangrijk om onze ‘rommel’, ook al is die bij Nooch bio-afbreekbaar, zelf op te ruimen.”


Eerste 1000 paar worden genummerd

De eerste twee producten die Nooch op de markt brengt, zijn een witte en zwarte versie van het debuutmodel. “Vanuit daar bouwen we verder. De V-vorm op de neus die is geïnspireerd op de V van Vegan en ons logo, de halve cirkel, komen op alle modellen. Ik vind het van belang een herkenbaar merk te bouwen, waarmee je kunt laten zien waar je voor staat. De eerste 1000 paar zullen genummerd worden verkocht. “Ik kan niet wachten de eerste sneakers ‘in het wild’ te zien. Een legertje revolutionairen op toffe sneakers die allemaal op hun eigen manier willen bijdragen aan een betere wereld. Dat is toch mooi?” De lancering van de vegan sneaker van Nooch wordt eind 2020 verwacht. Nooch zal voornamelijk via hun eigen webshop gaan verkopen. De verwachte CAP is 130 euro. Consumenten die in aanmerking willen komen om als één van de eersten de sneakers te kunnen kopen, kunnen zich aanmelden op www.noochfootwear.com. Op Instagram is Nooch te volgen via @nooch_footwear.

#leefliefdevol #eetplanten #veganbusiness #nooch #sneakers #plantbased #vegan #zerowaste

Banner Vegan Business (2).png
adv banner 240x400.jpg
bottom of page